Kaip atsisakyti cukraus - 7 efektyvios taisyklės
Cukrus... skanus, saldus dalykas. Saikingai vartojant ir sveikai bei subalansuotai maitinantis, savęs palepinimas desertu ar šokoladiniu sausainiu, nėra problema.
Tačiau daugeliui per didelis cukraus kiekis gali sukelti priklausomybę nuo saldžių perdirbtų maisto produktų, kuriuose trūksta maistingųjų medžiagų. Be to, mityba, kurioje gausu cukrų gali pridėti kelis papildomus kilogramus (ypač pilvo srityje) ir yra susijusi su padidėjusia rizika susirgti pvz.: II tipo diabetu ar širdies ir kraujagyslių ligomis.
Įveikti priklausomybę cukrui yra tiek psichologinis, tiek fizinis iššūkis. Tačiau daugelis, atsikratę šios priklausomybės, sutinka, kad tokiu būdu jie yra apdovanojami pagerėjusia koncentracija, padidėjusiu energijos kiekiu, sumažėjusiu svoriu, skaistesne oda, pagerėjusiu miegu, gera nuotaika, subalansuotu hormonų kiekiu ir geresniu santykiu su maistu. Nors ir sunku pašalinti cukrų iš savo raciono, jums nereikia būti nei sveikatos guru, nei nuostabiu virėju. Štai 7 naudingi patarimai, kaip atsisakyti saldžių produktų. 1. Nustatykite cukraus vartojimo priežastis Daugelis žmonių saldžių maisto produktų trokšta vedami įpročio arba dėl emocinio komforto, kai patiriamas stresą. Norėdami atsikratyti įpročio pirmiausia turite nustatyti, kokie yra jūsų individualūs veiksniai. Pradėjote savaitę be cukraus vedini geriausių ketinimų, bet atkritote jau per priešpiečius? Ar dėl to kalti pyragėliai jūsų biure? O gal esate linkęs užkandžiauti vėlai vakare? Išsiaiškinę pagrindines palūžimo priežastis, galite pradėti kurti strategijas, kaip išvengti šių silpnumo akimirkų. 2. Išsivalykite savo spinteles Tyrimai parodė, kad žmonės rečiau trokšta tam tikro maisto, kai jo nėra arti. Ėjimas iki gretimos parduotuvės vėlyvą vakarą lyjant lietui yra mažiau viliojantis pasirinkimas, nei tiesiog išsitraukti sausainių iš spintelės. Atsikratykite visų saldumynų, kurie gali jus gundyti. Nereikia jų mesti į šiukšlių dėžę, tiesiog nuvežkite juos į biurą pasidalinkite su kolegomis, tai puikus būdas išvengti maisto švaistymo. 3. Atsisakykite perdirbtų maisto produktų Paprasčiausias būdas sumažinti cukraus kiekį yra pašalinti perdirbtą maistą iš savo dienos raciono, o vietoj jo patiems gamintis, naudojant neapdorotus maisto produktus ir daug daržovių. Taip jūs tiksliai žinosite, kas yra jūsų lėkštėje ir galėsite koreguoti receptus sumažindami arba visiškai atsisakydami cukraus. Jums nereikia būti geriausiu virėju pasaulyje, jog tai padarytumėte. Paprastas salotas ar sriubas pagaminsite greitai ir lengvai. Venkite ilgo stovėjimo prie viryklės, paprasčiausiai sumeskite kelis ingredientus į greitpuodį, juk visas grožis ir tuo pačiu sveikata slypi paprastume. Taip jums liks daugiau laiko sau. 4. Rinkitės viso grūdo produktus Mažiau akivaizdus kaltininkas yra maistas, kuris organizme greitai virsta cukrumi, pavyzdžiui rafinuoti arba paprastieji angliavandeniai, t.y. balta duona, makaronai, ryžiai ar kuskusas. Tiesiog rinkitės neskaldytų grūdų produktus, tai paprastas ir efektyvus būdas padėti kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaikyti energijos lygį organizme. 5. Padidinkite suvartojamų skaidulų kiekį Padidinti ląstelienos kiekį, gaunamą iš daržovių ir pilno grūdo produktų, yra dar vienas puikus būdas sumažinti apetitą ir cukraus potraukį. Taip pat galite papildomai vartoti daug skaidulų turinčius papildus, tokius kaip „Lepicol Lighter“, kuriuose yra 7 rūšių bakterijų kultūros, chromas – mineralas, padedantis palaikyti normalų gliukozės kiekį kraujyje, gliukomananas – augalinės kilmės skaidulos, kurios prisideda prie svorio metimo laikantis energiją ribojančios mitybos, ir balkšvųjų gysločių luobelės, kurios palaiko normalų nesuvirškintų medžiagų judėjimą žarnynu. 6. Atsisakykite alkoholinių gėrimų vartojimo Deja, bet alkoholis yra didelis priešas kovoje su cukrumi, ypatingai sumaišytas su gazuotais gėrimais. Sumažinus alkoholio kiekį, drastiškai sumažės suvartojamo cukraus kiekis. 7. Darykite atsakingus pasirinkimus ir atminkite, kad svarbiausia yra pusiausvyra! Stengdamiesi sumažinti cukraus kiekį dauguma žmonių daro didelę klaidą pakeisdami baltą cukrų nerafinuotomis alternatyvomis, tokiomis kaip klevų sirupas, kokoso cukrus, ryžių sirupas arba medus. Nors šie produktai ir turi tam tikrą maistinį pranašumą palyginti su perdirbtu baltuoju cukrumi, juose yra tam tikrų vitaminų ir mineralų, tačiau jie turi tokį patį poveikį gliukozės kiekiui kraujyje ir gali išugdyti tokią pačią priklausomybę. Todėl geriausia kurį laiką jų vengti, kol potraukis bus kontroliuojamas. Galiausiai, bandant sumažinti cukraus kiekį savo racione reikia atsiminti, kad svarbiausia yra pusiausvyra. Griežtos dietos ir valgymo režimai retai veikia, o staigus įpročio atsikratymas nėra geriausia strategija. Ilgalaikiai ir reikšmingi mitybos ir gyvenimo būdo pokyčiai neįvyksta per naktį. Tai turi būti laipsniškas procesas. Na ir kas , kad suvalgėte tą šokoladinį keksiuką, susitikę su draugu puodeliui kavos, ar pasidavėte sausainiams, paslėptiems biuro stalčiuje. Negraužkite savęs arba nerykite kiekvieno randamo saldaus kąsnio apimti nevilties! Sekančio valgymo metu dar turėsite galimybę pasirinkti sveikesnį maistą.